Проект

Старите столици
Видин и Велико Търново -
културно-историческо наследство
за бъдещето на младите хора

Възможности за професионална реализация на младежите и опазване на културно-историческата идентичност и традиции

Над 330 000 души или всеки пети младеж между 15 и 34-годишна възраст в България нито учи, нито работи. Това показват данните на Института за пазарна икономика. Цифрите са още по-стряскащи от изследване на Агенцията по заетостта – над 500 000 незаети млади хора.

https://radio999bg.com/bylgariya/nad-500-000-mladi-bylgari-nito-uchat-nito-rabotyat

67% от младите хора между 15 и 29 г. имат свободно време, но повечето от тях не се развиват. 51% от тази възрастова група не работят.

Повечето от тези 67% не четат книги, не спортуват, не се занимават с извънкласни дейности (ако учат), не търсят възможности за придобиване на нови умения и знания или за професионална реализация.

Младите у нас хора не работят, защото имат нереалистични очаквания за доходите.Другата причина за пасивността им на пазара на труда е фактът, че разчитат на доходите на членове на домакинството (особено на работещите в чужбина).

https://www.pariteni.bg/novini/obrazovanie/mladite-ne-rabotiat-zashtoto-iskat-visoki-zaplati-232678

Поради спецификата на професионалните направления в университетите има струпване на висшисти в сфери, в които не се търсят кадри и същевременно недостиг на специалисти за други икономически дейности.

Около 40% от българите с висше образование не работят по специалността, която са завършили.

Има теория, според която ако родителите са постигнали яснота какво искат да правят на 18-годишна възраст, то при децата им това се случва на 29 години. Тази теория обяснява онова, което за по-възрастните поколения изглежда като пасивност и демотивация, коментира психологът доц. д-р Маргарита Бакрачева.